неділю, 29 листопада 2015 р.

1) Більше всьго мене цікавило питання Формуючого оцінювання. Ідея зрозуміла і для мене приваблива. Хотілосяб і в традиційному навчанні використовувати цю технологію, я, думаю, можна для початку  створити блог, де можна здійснювати зворотній звязок і давати учням можливість висловитись, запитати, запропонувати.
2) Корисно було відчути себе в ролі учня - адже цей проект є навчальним  для нас. І я на собі прочувствовала  переваги ІКТ у навчанні;  мені сподобалась побудова курсу, наскільки продумано те, що поступово від модуля до модуля щось удосконалюєшь, додаєш, змінюєш на краще.Поступово приходить розуміння всіх нюансів.  На жаль, пленталася у відстаючих і загубила можливість зворотнього звязку із колегами - але звернусь до них із проханням оцінити.
3) Не задоволена своїми супроводжуючими матеріалами, треба переробити, удосконалити
4) Побачила, що тема "Функції" і "Табл процесор"  в 7 класі вивчаються майже одночасно, гріх цим не скористатись.

Але підготовка та втілення проекту потребують від вчителя значних часових і фізичних зусиль, тому, я думаю, ця технологія застосовується в школах у вигляді "елементів проектної діяльності". При нашому навантаженні на вчителя справжні і якісні проекти це рідкість.
Робота над Модулем 6 переконала мене, що  забезпечити досягнення учнями поставлених навчальних цілейможливо за рахунок 
1) чіткого планування ходу проекту 
2) розробки якісних інструкцій та шаблонів виконання завдань (при цьому треба передбачити всі можливі труднощі дітей у виконанні тиз чи інших завдань) 
3) організації зворотнього звязку,  думаю блог - обов'язковий компонент в цій справі

суботу, 28 листопада 2015 р.

А ещё хотелось добавить:
создание ученической работы помогло осознать какую часть результатов в каком виде лучше представить. Я увидела, что размещение всех результатов в презентации делает её громоздкой, поэтому то что касается "Портрета линейной функции" разумно подать в виде буклета, а результаты исследований в повседневной жизни - в виде публикации. Таким образом и повтора не будет и презентация станет более компактной.
Цей модуль допоміг мені проаналізувати використання ІКТ при вивченні математики. Дуже вдалим в цьому проекті є використання електронних таблиць для побудови графіків. Слабкі учні будуючи графік на папері  у процесі його побудови забувають про мету  - навіщо ми його будуємо; помилки при побудові призводять до помилок у розвязуванні завдання. А з ЕТ ці проблеми зникають. Одночасно діти формують навики роботи з ЕТ (ця тема як раз вивчається на уроках інформатики в 7 класі)
А взагалі, потрібно закінчувати із цим проектом, тому що, як тільки я на уроці в любому класі говорю слово "функція" - мене починає "нести" і весь матеріал, що накопичився в голові стосовно прикладів лінійної функції у нашому житті виплескується.
Взагалі - зробити учнівську презентацію важкувато, оскільки забуваєш, що тобі в цей момент 11-13 років. Я намагалась уявити конкретних учнів і від їх імені працювала.

пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

Модуль 4 заставил меня вспомнить, что все мы разные: по разному воспринимаем мир и по разному реагируем. И учитель не должен забывать об этом. Конечно создать условия обучения таким образом, чтобы всем было хорошо - это великое мастерство!
Если использовать формирующее оценивание, индивидуальный темп продвижения, создавать индивидуальные инструктивные материалы, учитывая при этом и особенности психологической организации ребёнка и его эмоциональную сферу, то можна создать максимально комфортную обстановку для процесса обучения.
 Модуль 3  допоміг мені проаналізувати переваги використання формуючого оцінювання при роботі над навчальним матеріалом. Важливо, що оцінювання  виконується не тільки вчителем, людиною, яка знаходиться зовні, а учнем - людиною, яка знаходиться всередині процесу навчання. Таке оцінювання дає можливість виявити індивідуальні досягнення, хоч і самі невеликі,  кожного учня. При цьому учень не відчуває тривоги і не боїться, що його результати будуть  порівняні із результатами, які демонстрували інші учні
І головне, що дає формуюче оцінювання - наявність зворотного зв`язку


Якщо ми зараз говоримо про особисто-орієнтоване навчання у навчальму процесі, то таке навчання можливо лише при поєднанні традиційного і формуючого видв оцінювання. А це потребує значних зусиль від педагога.

середу, 25 листопада 2015 р.

Нарешті завершила Модуль2.
Цей модуль допоміг мені:
1) спланувати власну діяльність під час реалізації проекту, чітко уявляю етапи проекту,  свої дії та діяльність учнів (а що як вони не впораються із запропонованими завданнями? про це буду думать під час виконання модуля 3)
2) проаналізувати переваги використання методу проектів у навчальному процесі, а самезацікавленість дітей у дослідженні залежностей маж величинами, можливість обрати те завдання яке ім пдобається і головне вмотивованість побудови того чи іншого графіка - не для вчителя, не для виконнання вправи №№, а для того щоб побачити ... зробити висновок)
І в цей момент я згадала, що не розмістила план впровадження проекту - швиденько "бігу" розміщати.